20100222

EKA viimane pidu - 19.02.10

Kuigi Taani arhitektid peavad veel vaeva nägema, et Eesti kunstihariduse uue templi projekt sobivaks lihvida, pole alust kahelda, et EKA majas toimus 19. veebruaril 2010 viimane pidu. Piisavalt hea põhjus, et nii vilistlased-õppurid kui ka teenelised Tallinna scene'is toimetajad ning noor kaardivägi kohale meelitada. Maja on parasjagu suur, et need ligi 2000 tegelast kõik ära mahutada ning podises nagu mesitaru, mille kärgedes peitus mininäitusi, installatsioone, videokunsti ning loomulikult palju muusikat.

Aula
Esimene etteaste oli MC Signe Kivilt, kes meenutas, kuidas majas kunsti ja lapsi on tehtud ja kutsus uues hoones sedasama tegema. DJ Holger Loodus sai ülesande 60ndaid mängida, mille peale kostus ajastuhõnguline lounge-pala.
Aula esimese live'i tegi halattide-pidžaamadega Pära Trust, kes leidis lava äärest juba andunud fänne karglemas. Järgmisena mürgeldas Röövel Ööbik, nii et Pedaru oli põimunud mikrofonistatiivi ümber nagu liaan ning pillimehed, keda oli tavapärase kolme asemel lausa neli - kes teab seda nooremat kitarri? - ei andnud endale ega instrumentidele armu. Tõsiseks hardcore'iks läks siis, kui lavale tatsasid seeniorid Kukerpillidest. Tunnike varem olid nad täies koosseisus EKA koridoris mulle vastu tulnud ning veendusin elus esimest korda ihusilmaga, et nad on olemas. Vennad Kõrvitsad, Volkov, Arder - kõik nemad elusuuruses. Vestidega-bändžode-viiulitega härrad võtsid väärikalt istet ning olid pretensioonitus ise. Võtsid tasapisi hoogu, kuulasid (ja ka rahvas), kuidas Orav kõrvalruumis bassidega müdistas ja proovisid hakata üle mängima. Aega võttis, aga asja sai. Kukrite etteaste lõpuosas oli ikka põrgu lahti - aula seinad higistasid, noored kargasid ja koogutasid nagu arust ära ning pillimehed ise - ei saa öelda, et ei oleks nautinud. Pärast sellist laksu jäid eksperimentaatorid-müristajad Luarvik Luarvikust isegi kahvatuks.
Maja peal uitades võis veenduda, et rahvast - erivanust ja -näolist - on tõesti palju. Osades akadeemia ruumides olid alanud vähem või rohkem planeeritud lammutustööd, aga kõikjale mahtus inimesi. Metallitudengite keldriruumist võiks leida värvikaid seltskondi, kes olid sättinud oma limonaadid-küpsised oma kunagise läike ja värvi kaotanud tööpinkide manu.
Aula programm läks täie hooga edasi, kuid kuna alustas Zahir, siis läksin mujale uurima. See oli viga. Õnneks sattusin enne live'i lõppu aulasse tagasi. Jah, bändi nime olin kuulnud, kuid seni polnud huvi pakkunud ning liigitasin mingi kitarrivärgi alla. Oligi Feuerwerk ehk siis tulevärk. Ei usu, et neis kitarrides vaid 220 V oli, ikka rohkem ja sinna kõrgepinge poole. Kaks kidrat ja trummid näitasi, kes on koos Kukerpillidega õhtu live-bänd. Vennad raiusid ja kargasid korralikult, kallates publiku üle hüperaktiivse müraga. Nende järel tuli Andres Lõo, aga siis ma olin juba kuskil mujal.


Raamatukogu
Aga aula polnud ainus koht, kus toimus. Raamatukogu oli vaid nime poolest seda, sest köited olid teinud ruumi suurele avarusele ning kõigepealt ladus DJ-helidega seal energiamüüri DJ Aivar Tõnso, eesmärgiga tasapisi kogunevat (kell oli alles 21 läbi) rahvast käima saada. Sellest, kuidas Orav kõrvalsaalis keeli timminud Kukerpille kiusas, oli juba juttu. Üle sajandite oli näha Lu:ki, kes tuletas meelde kunagi progressiivseid masse liigutanud palasid. Kiwanoidi silmasin ka, aga tema laptop-ping-pong ei imponeerinud ja eks tuleb kahetseda, kui pärast paremaks läks.
Ühel kõrgemal korrusel avas 22 paiku uksed improviseeritud HEVEN, kus plaadimängijate taga askeldasid Tero ja Murd, kellest viimase tabasin hetkel, kui ta pakkus rahvale ekstrapikka tantsulugu, mis võis olla Kate Bushilt. Asi edenes popi ja 80ndate mõju all.
Kuskil kolme paiku sättisin minekule - paljutki jäi kindlasti nägemata. Palitu-jopesaba oli üüratu ja nagu märkisid Maarja ja Sverik, kes sõbralikult mulle soodsama ootepositsiooni pakkusid, on igati tore, et laulupidu suvel toimub ning garderoobisaba ei ole,

Kava oli siis selline.
Aulas:
21:00 Rektor Signe Kivi tervituskõne / DJ Holger Loodus
22:00 Pära Trust
22:45 Röövel Ööbik
23:25 Kukerpillid
00:30 Luarvik Luarvik
01:15 Zahir
02:30 Andres Lõo

Raamatukogus:
21:00 Aivar Tõnso
22:30 Alari Orav
00:00 Lu:k
00:30 QBA
02:00 Kiwanoid (live)
03:00 Leslie da Bass

HEVEN
22:00 Janek Murd, Erkki Tero