20100930

R e t r o: Acid-Pin-Ups I (JJ 005 - 1994)

Palju näinud ja käinud Thomas P. Heckmann varjus nime Acid Pin-Ups taha ning piilus masinakuhila tagant tüdrukuid, olles igaühele neist viiest programmeerinud rämeda serenaadi. Deformeerunud soundiga jäme acidiplaat, mis paraku takerdus liigsesse üritamisse.
"Betty 101" ja "Heather 202" avavad mängu, kuid paremast otsast on A-poole lõpetav "Marilyn 404", mis lihtsalt sõidab julmalt üle. Pöördel olev "Cathleen 909" pressib end electro külje alla ning "Ivonne 808" teeb samuti samme acid hopi poole.
JJ oli Frankfurdi leibel, mis hoidis soliidset distantsi samal ajal Saksamaal laineid löönud hard trance'iga. Acidimärgi esimene artist oli Uwe Schmidt ehk Mike McCoy (ehk Senor Coconut :-), kelle käsitlused teemal "Azid Ramcash" olid menukad.
In English>

Surgeon - Fabric 53 (fabric105) - 8/10

Vabalt veebis rippuvate podcastide ajastul on DJ-mixi ostmine, eriti veel CDna, täielik veidrus. Välja arvatud juhul, kui nii sisu kui ka vorm elamusi pakuvad.
See plekk-karpi kängitsetud laserketas kuulub seeriasse, mille käivitas Londonis pesitsev klubi Fabric 2001. aastal. Seekordne külaline on Birminghami technoäss Surgeon, kes alustab Tokio metroost püütud helidega. Järgneb tõsine õmblustöö, kus tükike trumme siit, tükike loope sealt, nii et palade piirid jäävad kohati häguseks. Rohkem helitöötlus kui mix ja sisuliselt kooskõlas metalse vormiga.
Plaat on nagu sügisene Eesti ilm, vahelduv. Mehelt endalt on mitu lugu ("Klonk" on hea) ning hoogsama techno vallast on esindatud Luke Slater, Ritzi Lee, Robert Hood jt. Marco Bernardi ("Giro"), mida remiksinud Hispaania duo Exium, tekitab lennutuju. Bassi-dubstepi ning UK garage'i fraktsioonist jäävad kõrva Scuba, Instra:mental, Starkey. Pastelsemad toonid vahelduvad tumedamatega - näiteks Ruskin ja Broom ("Hostage") ning inkvisiitorlik Ancient Methods keeravad tõsisemalt kruvisid. Russ Gabriel ("El Juan") pakub helge, kerge latino-hõnguga detroidiliku pala ning DJ Overdose ("What") ökoloogiliselt kontrollitud electrot.
Tubli popurrii, kuid veelgi parem elamuse annab Surgeoni kevadine Wax Treatmenti podcast.
In English>

20100926

Pood: Sister Ray Londonis

Berwick Street on paarisajameetrine tänav Sohos, mis ristub inimestest ja kaubamärkidest ummistunud Oxford Streetiga. Oma Londoni plaadiostud olen pea alati teinud Berwickil, mis aastatega on kandnud kaotusi nii vinüülibutiikide kui ka muhedate raamatupoodide vallas.
Sister Ray on elus ning üle läve astudes paistis kõik endine. Ohtralt vinüülikaste, samuti külluslikult CDsid, lisaks ajakirju jne.  Parasjagu tegi üks võttegrupp intervjuud muusikast-aegadest-inimestest vanema härrasmehega, kelle kohta saan vaid öelda, et kindlasti ei olnud see John Peel, kes paraku on meie hulgast juba lahkunud.
Kui on aega, siis üht-teist põnevat Sis'ist kindlasti leiab. Vaatasin kõigepealt uute plaatide valikut, kuid netimüügi ajastul on uudisterubriigis sobramine palju oma võlust kaotanud. Kui just mõne harulduse peale ei satu. Seejärel second-hand, mis techno vallas andis tunnistust, et iga päeva sadu külastajaid ligi tõmbav Londoni pood ei saa eriline kullaauk olla. Paar Labworksi ning Hawtini Hardphunk jäid näppu; lisaks veel Surgeoni värske mix-CD.
Poe miinuseks on mujalgi Londonis ette tulnud süsteem, et vinüülide ümbrised on tühjad (CDdel nähtavasti ka) ning kuulamiseks tuleb letist küsida plaat. Aga müüjad on asjatundlikud ning soovitud kraam laekus tagantruumist kiiresti.
Rohkem seekord Berwickil uudistada ei jõudnud, aga ehk on seal mõni plaadipood veel alles.

20100922

Edge Of Motion Feat. Ronin - Back On Track EP (Djax-Up-Beats 378)

N. võpatas üles, taskulambi valguskiir pimestas ta uneseguseid silmi. "Edge of Motion?" röögatas kuju valguse varjust. N. ei mõelnud sekunditki: "Set Up 707!" Tuli kustus.
Jah, see une pealt tuntav Edge of Motioni pala näitas teed 90ndate alguses. Nüüd sattus kätte aastanumbrit 2005 kandev plaat, kus kampa löönud Ronin ehk Dave Ellesmere. Kohtumine kulgeb pingelises, aga konstruktiivses õhkkonnas.
A-poolel pakub "Break Da Roof" tavapärast schranzi, mis eksiks märkamatult Chris Liebingi viie aasta tagustesse DJ-settidesse. "3 Da Hardway" ei ole nii tormakas, kuid kraapsab valusalt liivapaberiga ja kostitab acidi ulgumisega. Betoonpõrand peab vastu, parketi osas garantiid ei anna. Päris tõhus on ka "Yeah Baby" oma tigeda acid technoga maskuliinsete röögatuste saatel ning "Inattack" paneb jõulise punkti.
Nähtavasti jäi see Edge of Motioni üheks viimaseks plaadiks, mis ongi rohkem retro, kui et midagi uut. Au meie kangelastele.
In English>

20100917

R e t r o: Surgeon Meets Vice - Creep EP (Ideal Trax 7/1997)

Kui Jay Denham ning Anthony Child kohtuvad, kas siis laastud lendavad? Mitte ilmtingimata, sest kaks technomeistrit peavad siin vaoshoitud dialoogi. Nimilugu kulgeb nagu kiigel, kuljuste helinal ja aeglaselt õõtsudes. "Creeper" jätkab samas, veidi tontlikus vaimus. Stuudiost läbi astunud sõber D-Knox jättis endast soniva vokaalijälje, mis sobitub hästi loo uduse atmosfääriga. B-poole "The Point" on kraadi võrra kangem, mis pööritab-keerutab metalsemas ja techno kaanonitele paremini vastavas meeleolus. Teistmoodi ning paganama hea technoplaat aastast 1997.
Surgeon on tegija, kes tutvustamist ei vaja ning soovitan hankida tema hiljuti ilmunud Fabric-sarja mix-plaadi, mis seob klassikalisi kõvemaid noote uuemate dubilike soundidega. Vice'i puhul pean tunnistama, et näiteks Black Nationi all ilmunud asjad väga ei erutanud ning käesolev ongi parim näide tema võimekusest
In English> 

---Surgeon Meets Vice "Creep"
Source: www.juno.co.uk

20100916

R e t r o: Peter Schilling - Major Tom (WEA 24.9927-0)

80ndate alguses lõi Saksamaal sõna otseses mõttes laineid Neue Deutsche Welle ehk teutooni vaste brittide new wave'ile. Deutsch-Amerikanische Freundschaft (DAF) oli selle voolu kõige pesuehtsam esindaja. Kuid NDW muutus pärastpoole laiatarbemuusikaks, tuues esile Nena, Falco ja teised edetabelihaid.
NDWga seostatakse ka 1982. aastal kirkalt orbiidile tõusnud Peter Schillingit, kelle David Bowiest inspireeritud "Major Tom (Völlig Losgelöst)" äratab keskikka jõudnud sakslastes sooje noorusmälestusi. Refrääniosa meloodia nakkab koheselt ning on leidnud hiljem korduvat taaskasutust. 12-tollisel versioonil on hittlugu venitatud toredalt viieminutiliseks. B-poolel olev reibas kitarripop "...Dann Trügt Der Schein" jutustab, kuidas mulje võib olla petlik.
Schilling jäi paljuski ühe-hiti imeks, kuigi avaldas pärastpoole veel mitu plaati. Nüüd, 2010. aasta sügisel tuli ta lagedale uue albumiga ning võtab ette kontserttuuri. Mis seletab ka "Major Tomi" jõulist naasmist Saksa kohalikesse raadiojaamadesse.
In English>

20100914

Stingray 313 - Sphere Of Influence/Sentiment [NakedLunch 006] - 9/10

Meri on, meri jääb... Ookeanifauna metafooridest siin ei pääse. "Sphere Of Influence" on meduus, mis hõljub rahulikult Kariibi mere troopilises vees. Soe ja isegi melanhoolne electro, milles piisakesi acidit ning vaatamata oma pehmusele mõjub sügavalt ja futuristlikult
Aasta üks tipplugu on "Sentiment" - nagu äkilise loomuga astelrai, kes muu, mille kõrvetavad electroimpulsid on täis kõrgepinget. Jõuliste biitide turmtuld leevendab sissesämplitud karedahäälne sõnum I love you ning ehtsalt helisevad sündid. Veidi kaeblik, kuid hingestatud ja samas karm tükk. Sobib neile, kes kannavad ähvardavat musta ning maske, kuid tõstavad pesast kukkunud linnupoja sinna tagasi.
Mask käib Sherard Ingramiga kokku: Drexciya DJna tuntud artist armastab oma identiteeti peita, nii nagu seda tegi müstiline varalahkunud James Stinson, kelle kaugeks järelehüüdeks "Sentiment" sobib. Mitmekesisema kogemuse saamiseks tasub pitchiga mängida. Kuulan seda ikka ja jälle.
In English>

20100910

Various - Groove 126/CD35 - 6/10

Ajakirja Groove kioskiversiooniga käib kaasas CD, mis tutvustab kaanepoiste ja -tüdrukute värskemaid plaate. Tänavuses sügisnumbris esindatud leibelid on enamjaolt vanad tuttavad: Kompakt, Border Community, Dial, Ovum jne. Ajalukku minevaid palasid siin ei ole, kuid mõned leiud on päris huvitavad - muusika kõrval, mida oleme juba tuhandeid kordi kuulnud.
Algus on kuraasikas: Kölni big band Cologne Tape on esindatud suurepärase singli "Render" avalooga. Hea tükk ka Prantsuse leibelilt Circus Company - dOPilt funky, okestrilikult kõlava pala helipilt meenutab Noze'i kunagist debüüti sama märgi all ja androgüünne vokaalpartii on justkui segu Seth Troxlerist ja Nina Simone'ist.
Ägeda technominevikuga Oliver Ho toob Raudive'i nime all loo, mis algab nagu lõõgastushetkedeks sobiv sulgkerge trummiosaga pehmelt gruuviv minimal-lugu, kuid siis ilmutab end intensiivsem rütmiosa koos kerge klaveriga. John Robertsi kriuksuv "Porcelain" esindab minimali artistide järgmist lainet vahelduva rütmi ning loomingulise helikäsitlusega. Gonzales klimberdab klaverit ja kõdistab sünti Pariisi baroksete fassaadide taha peitunud burleskide vaimus, pakkudes plaadi lõpetuseks toreda ülllatuse.
Ülejäänu on ja ei ole ka: Superpitcher ei pääse (endiselt) välja elektrohõngulisest pop house'ist, CPU esitab vokooderi embuses dubstepi ja Luke Abbott teeb indie vaimus arvutimuusikat. Shedi "No Way" külvab kamaluga akorde, kuid tema laialt kiidetud uus album ei veena.
Ülejäänu eest hoolitsevad Rekidsi artist Mr G, saates sõnumit darkness is calling me, siis veel Shlomi Aber, ukrainlane Vakula ja Tensnake - kõik rohkem-vähem house'i vaimus. Valgete tenniste ja triigitud T-särgi fraktsiooni esindab Bon Homme Taanist - Laid Backi meenutava vokaaliosa ning kummardusega Ray Banile.
Real Playeri rahvas saab helijuppe kuulata siit.
In English>

20100909

Hauntologists - EP 3 - 8/10

Filosoof Derrida mõtles välja mõiste hauntoloogia, mida muusikas on laiendatud leibelite Mordant Music ja Ghost Box toodangule. Nimest tulenevalt on see tontidega seotud teema, kuid käesolev 12-tolline ängifilmi heliribaks kindlasti ei sobitu. Jay Aherni ja Stefan Schneideri poolt Berliinis käima lükatud Hauntologistsi seriaal on jõudnud kolmanda osani, mis pakub varasemast tuttavat täidlast, rahulikult kulgevat technot ja house'i piirimail võbelevat heliloomingut tumedas ja sügavas võtmes.
A-poolel on hoolega nuppe keeratud ja efektidega mängitud, mis kokku loob väga küllusliku ja sügava helipildi. B1 on sama salapärane, vaid lasermõõkade terad helklevad tumedatel seintel. Lugu võiks panna remiksijaküüned sügelema artistidel nagu Sleeparchive, T++ või Mika Vainio. Siiski on kaks esimest pala üsna tavapärased ning kahvatuvad pinget loova B2 kõrval, mis tuleb hi-hatide saatel jõuliselt marsitaktis peale. Vana kooli pumpava, kuid samas vaoshoitud techno kõrval on siin helisevamat groove'i, kuid meeleolu on ärev ning hektiline.
Josh Wink kiitis kunagi Groove'i intervjuus sarja esimest plaati ning olen rahul ka teise väljalaskega. Uusima üllitise tipphetk on seega B2, kuid ülejäänu eelmistest osadest kahvatum. Rääkimata Cheap And Deepi all ilmunust.
In English>

20100902

TV Victor - GRV Vol. 1 (NSP 08) - 9/10

Repetitio est mater studiorum, kordamine on tarkuse ema. Esimene harjutus vältab 10 minutit 46 sekundit, "130509" selle nimi. Aluspõhjaks on tuim, isegi liiga tuim loop, mis kulgeb nagu D***celli jänes, kuid pehmest ja karvasest kogemusest on asi kaugel. Tegu on enesekindla steriilse technoga, mis ei torma, ei kiirusta, vaid laob majesteetlikult tumedaid biite üksteise järele. Näpuotsaga on lisatud dubi, aga Basic Channelil või Chain Reactionil avaldatuga on sarnasus kauge.
Jõulisem on B-poole avalugu "010709", mis manab esile ähvardavad tumedad pilved ja kõuemürina. Mühisev ja müdistav, minimalistlikum pala hämaratest sfääridest. Plaadifirma Non Standard Productions uudistoote lõpetuseks kõlab ambientlik helikollaaž, kus TV Victor annab voli eksperimentaalsetele tungidele. "100609" laseb kõmiseda timukatrummil ja tuntavalt urgitseb universumi soppidest esiletiritud müra.
Udo Heitfeld tuleb Hardwaxi lähikonnast ning on TV Victori nime all avaldanud Tresoril mitu plaati. Tema CVs on ka tormakamat technot pakkunud Gagarin Kongress, mis, Joey Beltrami poolt remiksituna, leidub hiljuti tutvustatud 90ndate kogumikul.
"GRV Vol. 1" on soliidne teos, kus kaasaegne techno näitab oma veidi elitaarset nägu. Esimese pala juures on olnud sõbralikult toeks Tobias Freund, kelle andekad näpud abistasid Margaret Dygast "Frankly" juures.
Nii kujundus kui ka A-poole esimesed taktid ütlevad ära, mida oodata, aga midagi sellist oligi vaja.
In English>

---TV Victor "130509"---
Allikas: www.juno.co.uk