20090910

Ancient Methods / Various - The Whip / Eat Like Hawks (RSB 7) - 10/10

Tontlike tõrvikute saatel venib rongkäik niiskete linnamüüride vahel, tumedatel kogudel on kapuutsid silmini tõmmatud ning nad veavad vettinud kamassides jalgu raskelt järele. Mis neid vaevab, kas parun von Uexkülli eksekutsioon või siis inkvisiitorite kaaskonna ähvardav lähenemine? Või on nad oma transsi langenud usujüngrid, kelle tunnetel taob end rivi lõppu haakinud hullunud trummilööja, tagudes üle tänavaäärsest kõrtsist kostuvast keskaegsest pillimängust.
A-poole autori nimi, Ancient Methods, toob esile möödunud ajad ning tõepoolest on tegu vanamuusikaplaadiga. Rütmipilt meenutab keskaegset, kuid on lastud läbi raskema tehno filtrite ning jõutud hüpnootilise ja sügava tulemuseni. "The Whip" annab võimsalt piitsa. Alguses minimalistlik, kuid kõmiseva trummiga industriaal, mis kogub jõudu ning hoogu, vahetab loo keskel rütmi ning seejärel annab mahti hinge tõmmmata, enne kui lõpetab veidi leebemates toonides. "The Whip" on mõeldud mängimiseks 33ga, kuid ei tee liiga ka 45se kiirusega - sobivaim variant on seal vahepeal.
B-poolel mürgeldavad taanlased, loen kõik kangelased üles: Bjørn Svin, Karsten Pflum, Jonas Olesen ja Copyflex. Nende "Eat Like Hawks" jätkab A-poolest sirgjoonelisema kõlapildiga, kuid endiselt raskelt moondunud analooghelidega, tuues sisse eksootilisi vokaalikatkeid.
Viimase nädala jooksul olen plaati kolm korda kuulanud, mida on ilmselgelt liiga palju, kuid tahaks veel. Midagi nii värsket, aga samas keskaegset, ei ole tehnos aastaid kuulda olnud. Lummav psühhedeelia!
In English

Kommentaare ei ole: