20101105

R e t r o: Dave Clarke - Archive One (Deconstruction - 1996)

Tallinnas on tulpadel näha puna-musti plakateid, mis kuulutavad, et Dave Clarke saabub Tallinnasse 19. novembril, et DJtada klubis Korter. Hea ajend, et panna kokku mõned mõtted ja emotsioonid, mis temaga seonduvad.
Pean tõdema, et viimastel aastatel pole tema tegemised mulle erilist huvi pakkunud. Kuulsin teda esimest korda Itaalia leibeli ACV kassettkogumikult "Alternative Current", kus ta lajatas toorelt paladega "Winter" and "Autumn". Vahetum kontakt oli 16 aasta eest novembris, mil ta ladus plaate Helsingis toimunud Weekenderi reivi eelõhtul klubis Berlin. See oli unustamatu kogemus - üsna väike ja rahvast pungil ruum oli täis valatud puhast betooni - karmi acid technot - ning detsibelle rohkem, kui kanda jõudsid. Kena pikas kleidis tüdruk tantsis laual ning higi tilkus laest. Läks mitu tundi, enne kui siseelundid jälle oma tavapärase koha leidsid.
Muusikamaastikule on Clarke kõige sügavamad jalajäljed jätnud EP-triloogiaga "Red" ning albumiga "Archive One". Viimase võtsin peale pikemat pausi jälle kapist ja lasin nõela alt läbi, taasavastades igihaljaid saunde.
"Archive One" on muusikaliselt erinäoline kooslus: alguses peaaegu sümfooniline "Rhapsody in Red", siis Clarke'i kaubamärgiks kujunenud backspinidega pikitud "Protective Custody" ja "Wisdom To The Wise". Karmimalt poolelt "Storm" ja kõmisev "Thunder". "No One's Driving" on hip-hopi instrumentaalpõhi, üks minu lemmikuid sel plaadid ning lõpetuseks "Splendour" - üks kerge pingega õõtsuv pala, vokaaliga Laura-Jane'ilt. Ilmselge klassika.
In English>
http://www.krtr.ee
http://www.daveclarke.com

"Thunder"
Allikas: www.juno.co.uk

Kommentaare ei ole: