20101110

Various - Mukuba Special / Rubaczech (CNG 1) - 9/10

"Rubaczech" kõlab nagu Tšehhi hokimängija perenimi, kuid selle loo juured on hoopis mujal - maadel, kust inimkond oma teekonda alustas. "Rubaczech'i" autor on Kongo kollektiiv Konono N° 1, mis segas rahva- ja elektripille isegi vanade autojuppide esiletoodava heliga.
Konono N° 1 püsis tundmatuses kuni 2004. aastani, mil Crammedi all ilmus LP "Congotronics". See sai tänavu järje samanimelise kopsaka kogumikuga, kus esineb mitmeid selle riigi artiste, kes kõnnivad pärismaalaste folgi ning electronicat ühendaval kitsal rannaribal.
Nüüd on plaadi B-poole pala kallal käinud Nonplace Urban Field'i mees Burnt Friedman, kes on suures osas säilitanud originaali pehme electronica kujundid. A-poolelt leiab vetruvaid rütmikäike ning sooja südamega hääli: Shackleton on võtnud ette loo "Mukuba Special", mille taga üks teine Aafrika punt - Kasai Allstars. Kompositsiooni juured on tugevalt Musta mandri rütmipärandis, kuid samas on temas päikeselist pehmust. Pala teine pool kisub psühhimaks segipõimunud kaootiliste häälte ning salvavate trummielementidega.
Mõlemad pooled kõlavad kui rehitsetud dubstep ning on tugevaks avalöögiks uuele plaadifirmale, mis nimest lähtuvalt juurutab uut stiilimääratlust congotronics. Selle muusika nimetamine tribaliks oleks liiga labane ning isegi eksitav. Tore helisild Aafrika ja Euroopa vahel.
In English>

Kommentaare ei ole: