20100404

Various - Pomegranates (Finders Keepers 29 LP) - 7/10

Mohammad Reza Pahlavi ajajärk Iraanis jõudis lõpule 1979. aastal. Võimu haarasid ajatollad, kes hakkasid hoolega lääne mõjusid tõrjuma, naisi kinni peitma ja nüüd MHRisid valmistama. Selliseid stereotüüpe pakub meile (lääne) meedia, võta või jäta. Ühesõnaga, šahhi pagemisega sai pidu läbi, sõna otseses mõttes. Sellest, milline pidu see oli, annab ettekujutuse popmuusika ajaloolistelt pööningutelt ja keldritest parimaid palu avastava plaadifirma Finders Keepers kogumik pärsia 60-70ndate aastate funkist ja popist.
Maailma kõige segasemaid psühhedeeliaretki ning kosmosediskot ei tasu siit oodata. Eksootilise auraga, kuid siiski lääne analoogidele lähedalseisev pop- ja estraadimuusika on valdav, kuid parimad palad liiguvad veidramatel radadel. Nii nagu nentisin hiljuti Masinamusas Iisraeli võitluslaulude kohta, on ka siin põhitegijad naisterahvad. Parva hüsteerilisevõitu kõnelaul „Mosem-e Gol“ toob meelde rai kuninganna Cheikha Rimitti.
Sulnis neidis nimega Googoosh (pildil põlvedega) astub üles kolme meeldejääva palaga: „Talagh“, „Bemoun Ta Benouam“ ja „Gol Bi Goldoon“, neist esimesest sööbib lisaks vokaalile meelde lummav basskitarr ning viimane on jällegi muretu lõõritamine. Zia esindab rahvalike mõjudega meestekollektiivi. Kogumiku koostajad on teinud tubli tööd ning toonud kuulajani Teherani moodsa ajajärgu, mis võis olla sama cool ja hip kui Londonis või Pariisis - kui mitte isegi rohkem. Lisaks on väljaanne ilusa kujunduse ning sisuka infolehega.
In English>

Kommentaare ei ole: