20100825

Frente Cumbiero - Pitchito / Ananas Tornillo (NYCT-7005) - 9/10

Cumbia on rahvamuusika, mille järgi tantsitakse Kolumbias kohalikku kaerajaani. Seega, Lõuna-Ameerika ning kohe meenuvad judinaid tekitavad latiinomuusika kuritarvitused, mida tantsubaarides "kuumaks" köetakse.
See siin on aga puhas aristokraatia. Bogotá viisimeistri Mario Galeano ning New Yorgi plaadifirma Names You Can Trust ühistööna valminud seitsmetolline on täis kaasaegset ja stiilset tantsumuusikat, mis meeldiks ka neile, kes ladina päritolu kraami ei kannata. Trummid on paigas, pasunad tuututavad ja antiikne elektriorel ühmab siin-seal. ¡El Disco es Cultura!
"Pitchito" kõlapilt tuletab meelde Los Hermanose maiade kultuurist inspireeritud pala "Quetzal". Lainetav ja rütmikas teos sobiks lõgismadude taltsutamiseks, kui keegi seda julgeks teha. B-poole loos "Ananas Tornillo" on lühike vokaalepisood, kuid tervikuna on mõlemal poolel rulluv instrumentaalmuusika, millest võiksid tänapäevased house- ja tribal-produtsendid eeskuju võtta. Frente Cumbierost lähemalt siin: intervjuu.
Üks minevikupilt: 1990ndate alguses niitis poolpõrandaaluseid tantsupõrandaid Itaalia projekt Ramirez, mille kuulsaim lugu oli "Hablando". Akordion ning Kolumbiast pärit vokalisti rütmikad sõnavõtud andsid alust rääkida techno cumbiast, kuid see on hoopis teine lugu.
In English>
Frente Cumbiero - Pitchito

Kommentaare ei ole: