20100823

R e t r o: Vainio / Väisänen / Vega - Endless (Blast First 147CD) - 9/10

VVV - vahe, väristav, vallutav. Rituaal, kus osalevad protopungi klassiku Suicide'i vokalist Alan Vega ning madalsageduste töösturid Mika Vainio and Ilpo Väisänen (Pan Sonic). Hoiatus: plaadi kuulamine võib kahjustada südamestimulaatoreid ja teisi elektroonikaseadmeid.
Ägeda pressingu avab sõjakriitiline, kuid tankiarmaada aeglast pealetungi meenutav "Medal". "Incredible Criminals" on nõiatants, kus räme hõiklev vokaal ning tumedalt materdav masinamuusika üritavad teineteist matta. "Motor Maniac" manab silme ette suure Ameerika auto - ei, mitte Cadillaci-tüüpi tänavaristleja, vaid tuhandehobujõulise pull-race traktori. Kolvid ja silindrid õhkavad Vega häälega, oodates sööstu rajale, tonnine terasjurakas sabas.
Seejärel leidub jampsivaid katsetusi teemadel "No Home Kings" ja "Outrage For The Frontpage"; "Endless" on mõtlikum, lausa ballaad ja võimaldab hingamispausi. Loos "Fun In The Wonderland" Vega nähvab ja näitab hambaid nagu nurkaaetud libahunt.
CD kümnes pala algab hõreda trummitaustaga ning kasvab kajaefektidega häälest kantuna kummituslikuks mõtiskluseks teemal "Baby Lips". "Sick Sick USA" on järjekordne jõudemonstratsioon ning teose lõpetab minimalistliku rütmitaustaga, Vega sugestiivsele vokaalpanusele keskenduv "Disgrace".
Aastate jooksul Vainio/Väisäneni friigiaju sünnitatu kuulub minu absoluutsesse topi. Külm masinamuusika on nende loominguks ning kui ühel hetkel tekkis mõte teha vokaaliga plaat, siis ei üllata, et Vega välja valiti. See teebki "Endlessi" eriliseks. Sama jõuk avaldas 2005. aastal Mego märgi all veel teisegi plaadi ("Resurrection River") .
In English>

---"Sick Sick USA"---
Allikas: www.juno.co.uk

Kommentaare ei ole: