20101227

2010 parim plaadipood: Decks.de

2010 pakkus ohtralt head muusikat ning nüüd on aeg vaadata, kust plaate saab. Lõviosa minu ostudest on pärit veebipoodidest, mis ka isikliku edetabeli tipus. Kuid loodan siiralt, et päris-plaadipoed ei kao kuhugi - need on mõnusad kohtumispaigad ning toreda hõnguga.
1. Decks.de
Lai valik ning kasutajasõbralik veebileht on head põhjused, miks ma sealt regulaarselt oste teen. Veelgi parem on võimalus 30 päeva jooksul plaadipakk kokku koguda, mida teised poed üldiselt ei võimalda. Hinnad on sobivad ning saatekulud liiga ei tee - €10,90 eest pakutakse isegi UPSi, mis toob Eestisse paki ca nädala jooksul. Decks.de müüb ainult seda, mis neil ka päriselt laos on olemas.
Miinuseks on see, et mõned plaadid saabuvad neile mõni päev hiljem kui teistesse veebipoodidesse, sõltuvalt levitajast. Digiformaadis muusikat nad ei müü. Käivitasid plaadifirma Decks Classix, mis annab uuesti välja 1990ndate parimaid palu (Blake Baxter, Moodymann, Jimi Tenor, DJ HMC jne).
2. Boomkat.com
Parim koht väikese tiraažiga ning vahedalt lõikavate plaatide hankimiseks. Juured on tugevasti u-groundis, kuid lisaks võrratu valik elektroonilise muusika teisi ja tuntud tegijaid. Boomkat tunneb tõesti asja ning plaadiarvustused on täielik sõnaakrobaatika. Ekspertide usaldusväärsed nõuanded ja soovitused on abiks otsiva loomuga melomaanidele. Lisaks vinüülidele ja CDdele pakub digiformaati, k.a. FLACi. Oleks maailma parim (veebi)plaadipood, kui nad lõpetaks Eesti klientide diskrimineerimise roppude saatekuludega.
3. Honestjons.com
Avastasin selle tänavu ning tegin kohe mõned ostud. Seotud samanimelise plaadifirmaga ning pakub kvaliteetset valikut sügavamatest ning uusi teid otsivatest üllitistest. Kui sulle meeldib Angola funk või Türgi laulud, siis on see sinu koht. Hard Waxi seltskonna mõttekaaslased ning Berliini sügavama skene sillapea Londonis. Sõbralik ja isiklik teenindus.

Hard Wax - plaadipoodide klassika ning koht, mida tuleb Berliinis külastada. Veebipoest saab eksklusiivselt Hard Waxi levitatavaid asju, lisaks laiale valikule techno, house'i, IDMi, dubstepi ning loomulikult reggae ja dubi maailmast. Vahetevahel selgub peale tellimuse esitamist, et mõnda plaati neil siiski ei ole. Saatekulud Eestisse väikese tellimuse puhul kõrged, piraka puhul madalad.
Clone.nl ja Rushhour.nl - hollandlased panevad hästi. Mõlemad on ka levitajad ning pakuvad mitmeid rõõmuhetki. Clone'i fookuses on rohkem electro, wave ja nu-disco, samas Rush Hour väärtustab moodsamat house'i, samuti funki ja souli. Kuid mõlema varasalvedest leiab veel palju-palju muud ning need on plaadikogu täiendamiseks väga sobivad kohad, Clone'il on ka digiformaadi pood.
Juno.co.uk - tundub, et kogu maailma muusika on nende juures koos. Kolossaalne valik, mis eeldab, et tead mida otsid.
Rubadub.co.uk - olen palju head kuulnud, järgmisel aastal prooviks sealt midagi tellida.
Stupido-Shop - võrsunud eestlastele tuttavast indie-plaadifirmast ning ma ei sea kahtluse alla nende väidet simply the best record shop in Finland. Entusiastlik ja sõbralik omanik hästi varustatud kohas, mida tasub Helsingis külastada. Ka e-pood.
Sister Ray - endiselt vormis ja toimekas Berwicki tänaval Londonis.
Rahva Raamat - tuntud kett, mis julgelt pakub head valikut uuematest vinüülidest. Lasering teeb samuti head tööd. Neisse viib tee, kui vaja (uut) Eesti muusikat.
Ebay - pakutav kaup kipub olema üle hinnatud, kuid mõnikord võib teha hea hinnaga leide. Kasutasin Ebay'd 90ndate hardcore'i ja acidi varude täiendamiseks, suur tänu Electryx'ile.
Discogs.com - tänavu ostsin sealt esimest korda plaate, kõlbas küll. Pakub sisuliselt kõike, mida hing ihaldab ning hinnad kõiguvad korralikest aledest hirmsate nöörimisteni. 
Kasutatud riided - sellise sildi taha peitunud butiikidest leiab hea õnne korral ka plaate. Pigem siiski second handidest, kus valikus kõiksugu majapidamiskraami. 95% on reeglina jama, kuid tänavu jäi näppu Carpenteri "Escape From New York" soundtrack, mõned italo-asjad ja veidi 90ndate house'i. 
In English>

Kommentaare ei ole: