20101202

Afrobeati tugiisik Tony Allen tuleb Tallinna

Afrobeati ikooni ning elupõletaja Fẹla Aníkúlápó Kuti pikaajaline kaasvõitleja ning bändide trummimees Tony Allen annab 9. detsembril Tallinna Rock Cafés kontserdi. Täna on ta Gaboonis, homme Kongos, seega oleme vahvas seltskonnas. Kuti kõrval on Allen olnud Aafrika moodsa rütmimuusika suur mõjutaja. Samas on tänavu 70-aastaseks saanud härra sulandunud hästi kodumandri välisesse muusikaellu ning levitanud laialt afrohelisid.
Minu teadmised Alleni tegemistest on fragmentaarsed ja tegelikult piiratud ühe CDga, millest paar sõna enne kontserti. 2008. aastal ilmunud kogumikul "Lagos Shake: A Tony Allen Chop Up" (Honest Jon's Records) kohtusid paljud Alleni talenti austavad muusikud, kes tulid lagedale tema palade uusversioonide või remixidega.
Kahtlemata valitseb plaadil päikeseline atmosfäär, mis tõmbab rahva keskpõrandale kokku. Alleni juurte lähedal püsivad kollektiivid nagu Hypnotic Brass Ensemble, Wareika Hill Sounds ja veel mõned. Lisaks ehtsatele Lääne-Aafrika peorütmidele on kuulda sambat.
Detroidi elektroonikuid esindab Carl Craig jazz-house'iliku töötlusega palast "Kilode". Mark Ernestus lisas Basic Channeli stiilis dubi loole "Moyege" ning sama tegi Moritz von Oswald palaga "Ole", venitades selle 11minutiliseks dub technoks. Grime'i ja electro annuse saab Newham Generals'ilt.
Helge aga samas sügav plaat, mis teeb kummarduse Allenile ja afrobeati pärandile.
In English>

Newham Generals: "Tetsuya's Theme"
Source: www.juno.co.uk

Kommentaare ei ole: